Terug naar het overzicht.

Lombok

Sinds enige tijd is er een versterkte gebedsoproep te horen vanuit de Ulu Camii moskee aan het Moskeeplein. Laat uw stem horen en stuur het Utrechtse college en de gemeenteraad een fysieke brief over dat u het niet eens bent met deze versterkte oproepen. Lees hieronder de brief die wij namens u op de post doen.

Lees hier het voorbeeld van de brief.

Uw opgegeven adresgegevens 

  

Gemeente Utrecht

t.a.v. het college van Burgemeester en wethouders

en de leden van de gemeenteraad.

Postbus 16200
3500 CE UTRECHT

 

Utrecht, datum van vandaag

 

Geachte Burgemeester, wethouders en raadsleden,

 

Als inwoner van Lombok/Nieuw Engeland wil ik mijn bezwaar maken tegen het versterkt oproepen vanuit moskeeën in Utrecht. Ik ondervind daarvan overlast. Bijvoorbeeld van de Ulu Moskee moskee aan het Moskeeplein.

 

De moskee roept meerdere keren per dag op tot het gebed. Als bewoner ben ik het daar niet mee eens. En ik wil met deze brief een beroep doen op uw gezonde verstand en meelevendheid om de overlast te stoppen.

 

Als bewoner mag men ook niet zomaar zonder vergunning keihard muziek laten horen. Waarom is het dan wel zo dat een moskee hier wel de vrijheid in krijgt, zonder dat er regels zijn voor het volume? Normaal krijgt een inwoner te horen dat de vrijheid van de één, zijn grens kent in de vrijheid van een ander. Waarom nu dan niet?

 

Daarnaast voelt dit het als een inbreuk op de openbare ruimte. Als inwoner word je direct ongewild geconfronteerd met een andere religie, een religie die niet de mijne is. De teksten roepen op tot volledige onderwerping tot Allah. Teksten als ”Allah is de grootste” en ”Er is geen godheid dan Allah”. Vrijheid van godsdienst is een goede zaak. Wel vraag ik me als bewoner af, tot hoever een dergelijke religieuze uiting, in een vreemde taal, zich mag manifesteren in de publieke ruimte? Er wordt een boodschap verkondigd in een vreemde taal, een taal die voor Nederlanders niet te begrijpen is!

 

Voorts is er een groot verschil tussen de klanken van klokken (die we in Utrecht ook kennen) en een gebedsoproep. Het luiden van klokken brengt klanken voort, deze klanken zijn universeel, bevatten geen taal, geen woorden. Een gebedsoproep heeft een totaal andere lading. Bovendien is bijvoorbeeld het luiden van de klokken van de Domtoren al jaren een niet-religieuze oproep tot wat dan ook, maar gewoon Utrechts erfgoed. Nogal een verschil dus.

 

Is dit dus de bedoeling van de vrijheid van godsdienst, dat een bepaalde religie, die maar door klein deel van de Nederlandse bevolking wordt aangehangen, geregeld de publieke ruimte kaapt om hun gebeden in elke Utrechtse woonkamer te laten doordringen? Dus ook in de huiskamers van bijvoorbeeld christenen en niet gelovigen? Als bewoner van Lombok wil ik u vragen om hier enkele restricties op te leggen bijvoorbeeld een geluidsnorm en het aantal malen dat men overlast mag veroorzaken.

 

Restricties die ervoor zorgen dat wij als bewoners niet meer geconfronteerd worden met deze islamisering van ons mooie Lombok/Nieuw Engeland. Ik zou graag een uitgebreide reactie van u willen ontvangen waarom u nog geen normen voor het geluid en de frequentie en de taal heeft vastgesteld, in de vorm van een voor bezwaar en beroep vatbare beslissing.

 

Met vriendelijke groet,

 

Uw naam

  

Het college stuurt een reactie op het door u opgegeven adres. 

Verstuur hier uw brief.

Velden met een * zijn verplicht. Let op: Uw adres wordt niet gepubliceerd.